Canopy by Hilton Opens in Portland, Oregon

 
 

Small Market Meetings
Published September 09, 2018

PORTLAND, Oregon — Canopy by Hilton opened its first West Coast property, the Canopy by Hilton Portland Pearl District this summer.

In a revitalized industrial zone that has quickly become a popular neighborhood with indie boutiques, art galleries, microbreweries, green spaces and eateries, the property brings a new lifestyle hospitality offering to the Pearl District in the heart of downtown Portland. The 153-room hotel is inspired by its surrounding neighborhood and features a thoughtful design for comfort and function. All guest rooms, including the 46 premium rooms, feature nine-foot floor-to-ceiling windows.

With 1,093 square feet of meeting space, the hotel offers venues for small and medium-sized groups in nontraditional areas, such as the community table in the winter garden or one of its four private meeting rooms. Each meeting space is named as a dedication and remembrance to a community or person who played a significant part in Portland’s history. They include Japantown, a settlement that existed before WWII in the Old Town-Chinatown neighborhood; The Hattie, named in honor of African-American suffragette Harriett “Hattie” Redmond; The Rutherford, named for civil rights activists Otto and Verdell Rutherford, who championed civil rights legislation in Oregon a decade before it was on the national agenda; and The Henry, named for Henry Weinhard, Portland’s first microbrewer and a pioneer in the city’s craft brewing history.

The hotel is a LEED Gold-certified building that features industrial finishes such as hot rolled steel metal beams, brick walls and concrete floors in parts of the lobby, cafe and reception area, known as Canopy Central.

The hotel’s exterior acts as a symbolic bridge between the Pearl District’s old and new structures, thoughtfully incorporating materials that reflect and complement the neighborhood’s past and future. Casement windows at street level allow activities in the hotel to carry out onto the sidewalks of Glisan Street, creating outdoor seating and an inviting setting for both guests and passersby. The oiled-bronze-inspired facade of the building, an art installation itself, changes its golden hue in synchronicity with the passing phases of daylight.